Ste Vita pozitívni?

Ste Vita pozitívni?

Poslaťod mbell » Sob 18. Feb 2012 9:26:38

Obrázok

Ste Vita pozitívni? Plánujete si kúpiť novú PS Vitu a neviete sa rozhodnúť, ktorý z uvádzacích modelov si vybrať? Alebo vás trápia iné otázky pred tým ako sa rozhodnete investovať nemalé peniaze do novej vreckovej konzoly? V tom prípade čítajte ďalej, budeme sa snažiť vám v rozhodovaní trochu pomôcť.

Termín vypustenia PS Vita konzoly na náš trh (22/02/2012) sa nezadržateľne blíži. Ak ešte nemáte túto hi-tech hračku predobjednanú alebo sa len teraz rozhodujete či si ju vôbec budete chcieť kúpiť, tak vám možno pomôže zopár nasledujúcich - prevažne technických informácií. Čítať môžu kľudne aj tí, ktorí o kúpe nepochybujú a majú už dávno predobjednané. Skrátia si tak čakanie a možno sa aj dozvedia niečo nové.

V prvom rade bude asi každého zaujímať, aký je rozdiel medzi dvoma ponúkanými verziami označovanými ako WiFi a WiFi/3G. Zjednodušene povedané, ten prvý spomínaný sa vie pripojiť k internetu a do SEN (Sony Entertainment Network) iba cez WiFi hot-spot, zatiaľ čo ten druhý sa vie pripojiť aj cez 3G (alebo pomalšie mobilné siete) v podstate z ľubovolného miesta, kde je nejaké pokrytie signálom. Okrem browsovania po internete a online hrania (asynchrónny MP) to využijete napr. v službách ako "Near", k čomu sa ešte dostaneme. Ale to nie je všetko. GPS chip je bohužial súčasťou 3G modulu, takže lacnejšia WiFi verzia ho tým pádom neobsahuje. V tom prípade zabudnite na využitie Vity ako vreckového navigátora v spojení s ponúkanými mapami. Tiež to vyzerá tak, že niektoré hry založené na poznaní presnej pozície v priestore (ako je T@G) nebudú na WiFi modeli hratelné.

Niekto by mohol špekulovať, že pripojí model bez 3G cez Bluetooth (áno, PS Vita má samozrejme aj Bluetooth) s telefónom v ktorom už dátový program a 3G konektivitu má. Ale toto žiaľ nebude možné. Pokiaľ však máťe inteligentný telefón a viete na ňom vytvoriť WiFi access point, tak týmto spôsobom by to ísť malo. Rátajte však s poplatkami za dátový prenos a rýchlym "vycucaním" batérky vo Vašom telefóne. Ideálne pre majiteľov čisto WiFi modelu preto bude, ak sa väčšinu času budú nachádzať v dosahu WiFi signálu. Alebo na druhej strane, ak nemajú záujem o MP hranie a sociálny aspekt konzoly, tak ich to trápiť vôbec nemusí.

Čo presne teda aplikácia "Near" ponúka a bude fungovať aj na čisto WiFi konzole? Odpoveď na druhú časť otázky je "áno". PS Vita si bude totiž vedieť aj z informácie o použitom WiFi hot-spote zistiť vašu približnú geografickú polohu. "Near" vám teda pôjde, ale nie všade a tiež to bude s menšou presnosťou určenia polohy ako v prípade 3G verzie s GPS chipom.

Na druhej strane, niekto môže brať za nevýhodu 3G verzie mesačné poplatky mobilnému operátorovi a vysoké platby za prenesený objem dát cez 3G sieť. Všetko niečo stojí. A funkcia 3G sa dá samozrejme aj vypnúť - ale načo by ste si potom kupovali WiFi/3G verziu, že?

Vráťme sa k aplikácii "Near". Ide vlastne o integrovanú sociálnu sieť, ktorá vám umožní rozmiestňovať v reálnom svete rôzne virtuálne "darčeky" (nové kostými pre herné postavičky, zbrane, poklady, atď.) pre iných hráčov, aby ich mohli nájsť a použiť vo svojich hrách. Rovnako takéto herné doplnky od iných hráčov môžete vyhľadávať a zbierať vy (trochu mi to pripomína Geocaching, ak niekto vie o čom hovorím). Cez túto službu môžete tiež lokalizovať iných hráčov nachádzajúcich sa vo vašom okolí a nadviazať s nimi ad-hoc komunikáciu a spoločné multiplayer hranie. Znie to zaujímavo, však? Otázkou zostáva, koľko takých šťastlivcov vlastniacich PS Vitu vo svojom okolí na Slovensku budete mať.

Obrázok

Ďaľšou vychytávkou je služba "LiveArea". Ide o to, že každá PS Vita hra bude obsahovať priestor zvaný "LiveArea", kde bude mať hráč prístup k novým informáciám o danej hre. Tiež by tam mala byť viditeľná aktivita vašich PSN priateľov a ich dosiahnuté postupy v hre. Sony od toho očakáva vybudenie aktívnej komunikácie v reálnom čase medzi hráčmi hrajúcimi rovnaké hry a samozrejme ich spoločné hranie a súťaživosť.

Úplnou bombou bude funkcia "Party", umožňujúca medzihernú hlasovú alebo textovú komunikáciu. Spolokomunikujúci hráči sa tak môžu dohovárať na budúcom spoločnom hraní aj keď každý z nich hrá momentálne inú hru, alebo len tak surfuje po nete, či pozerá film. Toto je vec, ktorá nám na PS3 chýba asi najviac. ...no, len aby to nakoniec neskončilo tak, že namiesto hrania budeme všetci iba spolu vykecávať.

Okrem samotnej konzoly (a nejakých tých hier, či už na fyzickom médiu alebo stiahnutých z PS Store) budete potrebovať aj pamäťovú kartu. Je pravda, že niektoré hry (v tomto prípade len tie na fyzickom médiu) nebudú osobitnú pamäťovú kartu potrebovať, keďže si pozície budú môcť ukladať aj na vlastné médium. Ale už teraz je pravdepodobné, že takých hier bude skôr menej a pamäťovú kartu budete predsa len potrebovať aj na sťahovanie dodatočného obsahu ku hrám, ukladanie fotografií a videí nasnímaných zabudovanými kamerami, a tiež na hudbu a filmy. V tomto prípade asi platí, radšej kúpiť väčšiu kapacitu ako neskôr ľutovať (cena za jeden GB totiž s veľkosťou karty klesá).

Obrázok

Na záver ešte dôležitá vec. Koľko nám v tom zázraku vydrží batéria? Sony tvrdí, že životnosť batérie sa bude pohybovať medzi 3 až 9 hodinami, samozrejme to závisí od toho, čím CPU (quad-core ARM Cortex-A9) tejto konzoly zaťažíme. Pre hry to bude skôr tých 3 až 5 hodín. Viac hodín konzola vydrží pri pozeraní filmov a počúvaní hudby. Zníženie jasu display-a, deaktivácia WiFi či 3G nám tiež pridá zopár dôležitých minút využiteľných na hranie obľúbenej hry (v tomto prípade však už len v SP). No a plné nabitie batérie z 0% potrvá približne 2.5 hodiny.

Dajte nám vedieť, či si PS Vitu plánujete zadovážiť, prípadne si ju rovno objednajte cez Estelacnejsie.sk.

Ak máte otázky ohľadne PS Vita, ktoré vás ešte stále trápia a nedajú vám spať, napíšte ich sem. Budeme sa snažiť nájsť na ne fundované odpovede.

Zdroj: US Playstation Blog

Pridať článok na:
Obrázok užívateľa
mbell

• PSN ID: mbell-74

Re: Ste Vita pozitívni?

Poslaťod Yarda11 » Sob 18. Feb 2012 10:37:44

Jsem Vita negativní :haha:
Obrázok užívateľa
Yarda11

• PSN ID: Yarda11

Poslaťod Lubo-hrcka » Sob 18. Feb 2012 10:40:56

Ak by nebola taka draha,urcite ju kupim..Pockam kym klesne cena :nie:

Obrázok užívateľa
Lubo-hrcka

• PSN ID: Lubo-hrcka
  • Lubomir Hrcka

Poslaťod HaJJzeLLhoFF_SvK » Sob 18. Feb 2012 10:46:52

Jedina hra koli ktorej by som si Vitu kupil je Uncharted ale nebudem tu predrazenu tehlu kupovat koli jednej hre :p
Obrázok užívateľa
HaJJzeLLhoFF_SvK

• PSN ID: HaJJzeLLhoFF_SvK
  • Miroslav Bokor

Poslaťod ps3man666 » Sob 18. Feb 2012 11:10:54

určite budem :)
Obrázok užívateľa
ps3man666

• PSN ID: mIREC666

Poslaťod qaqaqaqaqaqaqa » Sob 18. Feb 2012 11:13:09

tiez som vita negativny. namiesto toho aby som hral na zachode predrazene hry na predrazenej hracke, radsej na zachode urobim co mam aby som si mohol zahrat rychlo na ps3 :rehot:
Obrázok užívateľa
qaqaqaqaqaqaqa

• PSN ID: qaqaqaqaqaqaqa

Poslaťod mbell » Sob 18. Feb 2012 11:14:53

HaJJzeLLhoFF_SvK píše:Jedina hra koli ktorej by som si Vitu kupil je Uncharted ale nebudem tu predrazenu tehlu kupovat koli jednej hre :p

Nemyslím si, že Vita je nejako moc predražená. Stačí si porovnať jej cenu s inými handheld konzolami, ktoré sú momentálne na trhu, či dokonca s niekdajšou uvádzacou cenou PSP. Je lacnejšia ako súčasné smartfóny a pritom ponúka neporovnateľne vyšší komfort hrania (2 plnohodnotné analógové páčky, rozšírenú realitu, 6-osový polohový senzor, nádherný a kvalitný display, hry ktoré inde nenájdeš, atď.). A "tehla" to teda rozhodne nie je! Je to nadupaná hi-tech hračka, ktorá posúva dimenzie mobilného hrania ako žiadne iné zariadenie doteraz.

--

qaqaqaqaqaqaqa píše:tiez som vita negativny. namiesto toho aby som hral na zachode predrazene hry na predrazenej hracke, radsej na zachode urobim co mam aby som si mohol zahrat rychlo na ps3 :rehot:

Chápeš to úplne zle, PS Vita tu nie je aby nahradila PS3 ale aby ho doplnila. O tom je aj ich vzájomná konektivita, medziplatformové hranie, zdielanie účtov a podobne. Ale o tom neskôr. :D
Obrázok užívateľa
mbell

Poslaťod ice-p » Sob 18. Feb 2012 11:36:41

předobjednané,22 mám i svátek :rehot:

Obrázok užívateľa
ice-p

• PSN ID: petacek

Poslaťod aduska » Sob 18. Feb 2012 11:41:21

tak nastastie pre Sony je Slovensko nepodstatnym trhom. Sony sa bude snazit zabodovat hlavne v USA a v zapadnych krajinach. Tu je chudoba takze ludia to kupovat nebudu az na par desiatok fanatikov, ku ktorim patrim aj ja :) iked nie hned...

Obrázok užívateľa
aduska

• PSN ID: kitekat6

Poslaťod Sark95 » Sob 18. Feb 2012 11:52:38

negativni za 500E si mozem kupit 3DS s viacerymi hrami a full prislusenstvom
Obrázok užívateľa
Sark95

• PSN ID: Janislav95
  • Ján Slama

Poslaťod STOPHY821 » Sob 18. Feb 2012 11:55:30

čakal som viac technické info:
-budem sa moct nalogovat v mojej vite na to iste konto ako mam v ps3?
-funkcia remote play nespomenutá,bude umožnovat zapnut svoju ps3 na dialku cez 3G alebo iba ked budem doma?

Neberte to vzlom ludia ale po precitani recenzie som vobec neni rozhodnuty ci kupit ci nie ...
Obrázok užívateľa
STOPHY821

• PSN ID: STOPHY821USA

Poslaťod mbell » Sob 18. Feb 2012 12:05:18

ice-p píše:předobjednané,22 mám i svátek :rehot:

Tak to Gratulujem! :D

--

Sark95 píše:negativni za 500E si mozem kupit 3DS s viacerymi hrami a full prislusenstvom

O akých 500€ to hovoríš? A nechcem tu porovnávať, ale 3DS sa rozhodne Vite nevyrovná z viacerých aspektov.

--

STOPHY821 píše:čakal som viac technické info:
-budem sa moct nalogovat v mojej vite na to iste konto ako mam v ps3?
-funkcia remote play nespomenutá,bude umožnovat zapnut svoju ps3 na dialku cez 3G alebo iba ked budem doma?

Neberte to vzlom ludia ale po precitani recenzie som vobec neni rozhodnuty ci kupit ci nie ...

Ano, dokonca by si mal vidieť na Vite aj všetky trofeje, ktoré máš na PS3-ke. Toto však nie je recenzia ale niečo ako INTRO. Recenzia príde už čoskoro. Tak isto aj newska o medziplatformovom hraní (medzi PS Vita a PS3) a aké výhody to pre nás majiteľov oboch konzol bude mať (máme sa na čo tešiť!), ale nechcem predbiehať.

Tvoje otázky sú úplne v pohode, presne k tomuto som v článku vyzýval
Obrázok užívateľa
mbell

Poslaťod HaJJzeLLhoFF_SvK » Sob 18. Feb 2012 12:27:01

3DS ze sa nevyrovna Vite ???? :hihi: vidim ze si asi casual gamer :p
Obrázok užívateľa
HaJJzeLLhoFF_SvK

• PSN ID: HaJJzeLLhoFF_SvK
  • Miroslav Bokor

Poslaťod Substance242 » Sob 18. Feb 2012 12:43:45

V Bratislave môžete ísť na polnočný predaj do jedného obchodného centra. :-)
Obrázok užívateľa
Substance242

• PSN ID: Substance242
  • Substance242

Poslaťod DanteSk » Sob 18. Feb 2012 12:50:56

Ani som neratal s kupou pretože u mňa je ako prenosne zariadenie N.1 iPad 2 a to aj na hry na ktorom uprednostnujem relaxačne hry typu World of Goo,Jetpack alebo Contre Jour.Ja hardcore hry typu Uncharted na prenosnom zariadeni nemusím na to my stačí moja PS 3 ,a po tých recenziach na Vitu som sa len utvrdil že pre mňa je to zbytočnosť...
Obrázok užívateľa
DanteSk

• PSN ID: Beastial_Dante

Ďalší

Späť na Novinky

Kto je on-line

Registrovaní užívatelia: caba, Google [Bot]